Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ποιο είναι το αποτελεσματικότερο σύστημα ανταμοιβής στην τάξη; όχι αυτό που νομίζουμε, υποστηρίζει ερευνητής.

Ο Paul-Howard Jones, ερευνητής στις νευροεπιστήμες και την εκπαίδευση, υποστηρίζει http://anniemurphypaul.com/2013/03/forget-consistent-and-fair-try-random/ότι η δίκαιη και συνεπής ανταμοιβή, που παρέχει ο εκπαιδευτικός στους μαθητές όταν έχουν καλή επίδοση (π.χ. τα αυτοκόλλητα, που αποτελούν διαδεδομένη πρακτική ανταμοιβής), δεν κινητοποιεί τη μάθηση, διότι ο εγκέφαλος, λόγω της έκρισης ντοπαμίνης, ανταποκρίνεται καλύτερα όταν έχει 50-50 πιθανότητα ανταμοιβής παρά 100%. Σχεδίασε, λοιπόν, παιγνίδια, που ανταποκρίνονται σ' αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, τα οποία ενθουσιάζουν τους μαθητές. Επιπλέον, δίνουν στους μαθητές με χαμηλή επίδοση τη χαρά της επιτυχίας και στους καλούς μαθητές την ωφέλιμη εμπειρία της αποτυχίας.
Ωστόσο, όσο κι αν τα παιδιά φαίνεται ότι κινητοποιούνται μ' αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας, εγείρονται κάποια ερωτήματα. Πόση σχέση έχει η απόδοση που οφείλεται στη σωστή μαντεψιά με την ουσιαστική μάθηση; Πόσο ωφέλιμο μακροπρόθεσμα για την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού είναι να βιώνει επιτυχίες, που γνωρίζει ότι οφείλονται στην τύχη; Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να εστιάζουν στη μάθηση και όχι στην απόδοση; Πώς θα τα καθοδηγήσουμε να αποδίδουν τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους στις πραγματικές αιτίες και να μαθαίνουν από τα λάθη τους; Πώς θα συνηθίσουν να επιλέγουν τη δυσκολία αντί για την ευκολία; Είναι, σίγουρα, απαραίτητο το μάθημα να είναι ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, αλλά ισχύει και εδώ το διαχρονικό ερώτημα: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Στρατηγικές μάθησης, κίνητρα και IQ: τι οδηγεί στην επιτυχία;

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των χαρισματικών μαθητών.

Στο παρακάτω άρθρο ένας χαρισματικός μαθητής αφηγείται την εμπειρία του από την αμερικάνικη εκπαίδευση, ενώ ο καθηγητής Del Siegle μιλάει για τα 5 Cs (control, choice, challenge, complexity, care) που αποτελούν κίνητρα για τους χαρισματικούς μαθητές και προτείνει κατάλληλες εκπαιδευτικές πρακτικές.http://neatoday.org/2013/09/18/are-we-failing-gifted-students/

Παρουσίαση έρευνας για μέλη της Μένσα στη Μένσα



Video streaming by Ustream

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

«Το σχολείο ενισχύει την υποεπίδοση των χαρισματικών»

«Η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχουν ενδιαφερθεί για τα χαρισματικά παιδιά, με αποτέλεσμα αρκετά από αυτά να «χάνονται» και να μην ακολουθούν επιστημονική σταδιοδρομία.

Έντυπη Έκδοση 

«Μαθησιακές δυσκολίες και μετανάστευση από άλλη χώρα εμποδίζουν τη διάγνωση της υψηλής νοημοσύνης» ΑΙ. Μ.-Κ.«Μαθησιακές δυσκολίες και μετανάστευση από άλλη χώρα εμποδίζουν τη διάγνωση της υψηλής νοημοσύνης» ΑΙ. Μ.-Κ.Το ελληνικό σχολείο έχει δομές που ενισχύουν την υποεπίδοση πολλών χαρισματικών μαθητών και δεν έχει μηχανισμούς στήριξής τους. Αρκετοί μάλιστα εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν πως οι μαθητές αυτοί ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία που χρήζει ξεχωριστής αντιμετώπισης». Μιλάμε με την Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης της Οικογένειας.
- Στόχος του Κέντρου;
«Βασικός ρόλος του Κέντρου είναι η ανάδειξη των παραγόντων που επιδρούν στην ανάπτυξη και την ευημερία της οικογένειας μέσα από μια σειρά δράσεων που αφορούν στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και επιμορφωτικών σεμιναρίων και τη συνεργασία με αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού. Αποστολή του είναι η μελέτη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο των πολλαπλών διαστάσεων της οικογένειας, όπως η ψυχολογική και παιδαγωγική δυναμική της, καθώς και η κοινωνική, πολιτιστική και κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξή της».
- Και την κουλτούρα της οικογένειας;
«Τα θέματα των εμπειρικών μελετών που εκπονούνται στο πλαίσιο του κέντρου, καθώς και των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργανώνονται σε αυτό, σχετίζονται με την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας, την τυπολογία των γονέων, την οικογενειακή βία, τις σχέσεις των ζευγαριών, τα προβλήματα της εφηβείας, την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού, τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειας, την κουλτούρα της οικογένειας».
- Οι συνεργάτες σας;
«Λειτουργούμε από το 2011. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι οι Γεωργιτσογιάννη Ευαγγ., καθηγήτρια, Δελλαδέτσιμας Π., καθηγητής, Θεοδωροπούλου Ελ., αν. καθηγήτρια, Κουτρούμπα Κ., αν. καθηγήτρια , Ματάλα Α., αν. καθηγήτρια και Σοφιανοπούλου Χρ., αν. καθηγήτρια. Το κέντρο έχει πρόσφατα αναπτύξει συνεργασία με το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου με στόχο την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος που έχει αντικείμενο τη μελέτη του ρόλου του πατέρα και τη σχέση του με τα παιδιά του σε οικογένειες στις Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία».
- Οι χαρισματικοί μαθητές;
«Η εξέλιξη των χαρισματικών παιδιών αποτελεί ένα από τα θέματα των μελετών που πραγματοποιούνται στο κέντρο, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή του Δ. Ζμπάινου. Η εν λόγω ικανότητα αξιολογείται με τα παραδοσιακά τεστ νοημοσύνης και με ψυχομετρικά τεστ, τα οποία έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ, στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο από το έτος 2008».
- Παρουσιάζουν υποεπίδοση;
«Ορισμένοι χαρισματικοί μαθητές, παρά τις αυξημένες ικανότητές τους, ενδέχεται να εμφανίζουν υποεπίδοση για μια σειρά από λόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί να βαριούνται το "τυποποιημένο" και μη συμβατό με τις δυνατότητές τους μάθημα και, συνεπώς, να χάνουν την επαφή τους με το σχολείο ή και να παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς. Μερικοί μάλιστα από αυτούς μπορεί να είναι τελειομανείς και να μην ολοκληρώνουν καμία εργασία γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλοί».
- Πώς τους βοηθάμε;
«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ένα χαρισματικό παιδί με υποεπίδοση πρέπει πρώτα από όλα να βρούμε το λόγο της υποεπίδοσής του. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους από τους δασκάλους και τους γονείς τους, αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς τους από αυτούς, εξειδικευμένη προσέγγιση και παροχή κινήτρων για την παρακολούθηση των μαθημάτων. Κυρίως όμως, χρειάζονται ένα πιο ενδιαφέρον σχολείο»...